I kväll hamnar AIK och IFK Göteborg på kollisionskurs. Fotbolltransfers.com minns tre tunga möten i modern tid.

Besannade drömmar och odödlighet

1 november 2009, IFK Göteborg-AIK: 1-2

Som i en saga går de två jättarna nästan jämsides fram till den allra sista omgången av Allsvenskan, där AIK toppar serien med en poäng ner till IFK Göteborg. Då gör sig Blåvitt redo för strid på ett kokande Ullevi, framburna av en hysteriskt hoppfull hemmaklack. AIK-fansen svarar med att veckla ut en banderoll med ett tydligt budskap: "Besanna våra drömmar – bli odödliga".

I den 31:a minuten stöter Thomas Olsson in 1-0 med bröstet och de blåvita kopplar ett grepp om pokalen – men är alltjämt medvetna om att oavgjort räcker för att gästerna ska ta hem guldet. I andra halvlek störtar så Martin Mutumba fram på vänsterkanten och serverar Antonio Flavio. Brassen prickar in kvitteringen – och Göteborg får jaga igen.

Stefan Selakovic kommer allra närmast när han skär in och sveper bollen mot bortre krysset. Trävirket räddar målvakten Daniel Örlund och sakta men säkert börjar hoppet överge hemmalaget. AIK byter in Daniel Tjernström och som om matchen inte var sagolik nog skickar "Tjerna", i sin elfte säsong med AIK, in 1-2 och säkrar SM-guldet – även om Martin Mutumba redan dagen innan tatuerade in "AIK Guld 2lax9".

Ivan Turina blickar ner från himlen

6 maj 2013, AIK-IFK Göteborg: 3-1

Det sägs att fotbollen inte är en fråga om liv och död, utan mycket mer än så. Det är naturligtvis betydelselösa ord som ingen tar på allvar när döden verkligen knackar verkligheten på axeln, när ödet bestämmer sig för att göra målvaktshjältar till änglar alldeles för tidigt.

Natten till den 2 maj 2013 avled AIK-målvakten Ivan Turina i sin säng. Han hade ett medfött och ärftligt hjärtfel, och han lämnade efter sig en förkrossad fru och två små döttrar. När såret fortfarande var så där obegripligt djupt att tiden ännu inte hunnit läka det skulle plötsligt AIK och IFK Göteborg spela fotbollsmatch på Friends Arena.

Sportsligt var det en match där Kennedy Igboananike, Celso Borges och Martin Mutumba vände matchen till hemmalagets fördel när 3-1 skimrade på resultattavlan. Emotionellt handlade den här matchen om någonting helt annat än fotboll. Här fanns högklassiga tifon, hjärtliga applåder, tindrande tårar och en tyst minut tillägnad Ivan Turina – han som blickade ner från himlen och förmodligen log.

Stjärnskottet dödar drömmar av guld

26 oktober 2015, AIK-IFK Göteborg: 1-2

I en tät tabelltopp hade IFK Norrköping skaffat sig ett litet, sensationellt försprång med två omgångar kvar. Då möttes AIK och IFK Göteborg i Stockholm. Inget av lagen hade råd med förlust och när spelarna klev ut på planen var stämningen på Friends Arena vibrerande.

Med 20 minuter spelade försvinner bollen in i en labyrint i Blåvitts straffområde. AIK:s skyttekung Henok Goitom hittar en väg ut och skickar iväg ett skott som letar sig in i mål. Till ett öronbedövande dån firar Goitom och AIK i vild eufori, men som bekant blir smällen hårdare ju högre fallet är. Knappt hade vi hunnit komma igång igen förrän en misslyckad hemmarensning når en 19-årig anfallare med blåvit tröja.

Gustav Engvall tvekar inte och hamrar in kvitteringen. En kvart in i andra halvlek är det han som stångas på topp, blir vän med bollen och sänker fienden. 1-2 på bortaplan och luften går snart ur ett frustrerat AIK som inte lyckas resa sig för att knipa ett halmstrå i titeljakten. När slutsignalen ljuder har IFK Göteborg dödat drömmar av guld – men några egna blev det inte heller. IFK Norrköping bestämde ju sig för att skratta åt logiken och gå hela vägen.