Publicerad: 2017-10-13 19:17

1x2.se ger dig allt du behöver veta inför stormötet på Anfield imorgon, mellan Liverpool och Machester United: https://1x2.se/spelbloggar/16/redaktionen/5588/versus-tv-allt-infoer-liverpool-manchester-united

Kika in vårt speltips i matchen, via VersusTV!

Publicerad: 2017-10-13 19:16

Allsvenskan är åter igång efter VM-kvalet och omgångens hetaste match finner vi på söndagen. 2015 års mästare IFK Norrköping tar emot 2016 års mästare Malmö FF. Norrköping placerar sig inför omgången på en fjärdeplats, medan Malmö är på väg att jogga hem SM-guldet. 

Vårmötet vändes av Norrköping och tre starka poäng spelades hem. Det är i övrigt jämnt de senaste åren. 2015 vann de båda mötena - men Malmö vann båda mötena 2014 och 2016. För Norrköping krävs poäng om hoppet om Europaspel ska leva. Östersund flåsar dessutom i nacken.

Norrköping besegrade Hammarby i matchen innan uppehållet. Det var en av lagets främsta prestationer i år, inte minst från sommarnyförvärvet Alexander Jakobsens sida. Norrköping tog ledningen tidigt och förde spelet under stora delar av matchen. Betydligt fler anfall skapades än tidigare. 

I övrigt har Norrköping haft svårt att leverera två matcher i följd - trots att totalpoängen är bra. Vi får backa bandet till i maj för att finna två raka segrar. Sett till tabellplaceringen är lagets hemmafacit inte alltför imponerande. Fyra förluster är inkasserade och det är en av anledningarna att poäng tappats på topp tre-lagen.

Norrköping fortsätter att bygga med sin 3-4-3-uppställning. Kanterna ser på pappret defensivt balanserade ut, men offensiven har det blivit fart på. Jakobsen gör sig bra med utrymme att bredda ut, men utgå ifrån en central position. Holmberg bemästrar konsten att spela ensam centralanfallare dessutom.

Norrköping lär kliva relativt högt mot Malmö, men tendera till att falla ner i 5-2-3 vid behov. Daniel Sjölund var lysande mot Hammarby och lär få fortsatt förtroende när det gäller bollvinster framför backlinjen - samt vara den tydliga uppspelspunkten. Norrköping har gått tillbaka till gamla grunder - men med ny formation.

Skadesituationen är mycket bra. Endast Andreas Blomqvist saknas och inga avstängningar finns. Det är tur för Norrköpings del med tanke på att truppen inte är speciellt bred. Halmstads lovande målvakt Isak Pettersson ser ut att ansluta till klubben inför nästa säsong.

Malmö stormar mot guldet. Förmodligen säkras det i nästa omgång på hemmaplan, i alla fall om det blir seger här. Och mycket tyder på det. Laget svajade under ett par veckor, men är nu tillbaka i god form. Sju poäng på de tre senaste matcherna med tio gjorda mål visar varför Malmö är landets bästa lag. 

Carlos Strandberg var het i U21-landslaget i veckan, men jagar fortfarande sitt första Malmö-mål. Truppen är bred och de har tid att ge Strandberg tålamod, men det blir viktigt att få igång honom. Han ska vara en kugge nästa säsong. I övrigt handlar det för flera spelare om att avsluta deras sejour i klubben bra - i och med att kontrakten går ut efter säsongen.

Malmö uppträder med ett enorm självförtroende i offensiven för tillfället. Många deltar och man spelar varierat. Rosenberg har agerat targetspelare medan Strandberg använts i djupled. Spelmönstret från ytterback till anfallare - och sedan tillbaka på rättvänd mittfältare har varit extremt effektivt. Malmö sårar både fyraback- och trebackslinjer. 

Malmö kommer sätta press på Norrköpings backlinje - som höll sin första nolla på sju omgångar senast. De tre försvararna måste sättas i rörelse och yta skapas mellan dem. Lewickis roll i det defensiva spelet blir att stänga ute Jakobsen och Skrabb. Hålls de felvända och pressas nedåt i banan är mycket vunnet.

Endast Carvalho saknas i Malmö. Det kryllar av kvalitetsspelare på samtliga positioner och Pehrsson har gott om alternativ. Han har råd att bygga för framtiden och variera. Spets är det i alla fall inte ont om.

Norrköpings fem senaste matcher:
Hammarby - Norrköping 0-2
Halmstad - Norrköping 2-1
Norrköping - Häcken 4-1
Kalmar - Norrköping 1-1
Jönköping - Norrköping 1-2

Preliminär startelva: Mitov Nilsson - Smith, Johansson, Fjoluson - Wahlqvist, Sjölund, Thorainsson, Tkalcic - Jakobsen, Holmberg, Skrabb.

Malmös fem senaste matcher: 
Malmö - Halmstad 2-0
Malmö - Elfsborg 6-0
Östersund - Malmö 2-2
Malmö - Hammarby 4-0
Örebro - Malmö 2-1

Preliminär startelva: Dahlin - Tinnerholm, Bengtsson, Nielsen, Safari - Rakip, Lewicki, Christiansen, Berget - Rosenberg, Strandberg.
 

Publicerad: 2017-09-30 15:01 | Uppdaterad: 2017-10-01 16:01

Endast fem omgångar återstår av Allsvenskan och efter denna väntar ett landslagsuppehåll. Bottenlagen har fått upp ångan och gör allt för att inte åka ur - samtidigt som kampen om Europaplatserna hårdnar. Under söndagseftermiddagen hemmaspelar AIK mot ett formsvagt Elfsborg.

AIK bröt en lång och jobbig trend i våras - när man bortaslog Elfsborg för första gången på väldigt många år. AIK har dock tre raka hemmasegrar och har bara förlorat en gång på de senaste sju mötena mellan lagen. Av dem har AIK vunnit fyra, Elfsborg en och två oavgjorda.

Efter fiaskot uppe i Sundsvall, tog AIK revansch mot Häcken senaste. Signifikativt för AIK:s säsong. Höga toppar, men spelet har låst sig för ofta. Mot Häcken stämde dock i stort sett allt och slutresultatet blev hela 6-1. AIK ligger nu trea med en poängs avstånd till lokalkonkurrenten Djurgården. Häcken är tre poäng bakom AIK.

AIK fick verkligen kantspelet att stämma. Det syntes i målprotokollet också. Rasmus Lindkvist gjorde sitt andra mål på tre matcher och Daniel Sundgren gjorde två vackra mål. AIK fick djupledsspelet att stämma samt erövrade mitten. Det gav luckor på kanterna mot ett centrerat Häcken. 

AIK har mot Elfsborg, i synnerhet på hemmaplan, skapat väldigt mycket målchanser de senaste åren. Det har skapats genom att sätta hög press och utmana Elfsborgs ofta bollskickliga mittfält. I våras var det också nyckeln. Många uppspel mot Olsson. Inkludera Goitom i spelet. Få Blomberg att dra isär Elfsborg. Det är några av de uppenbara verktygen. 

Laget kan inte koppla av. Programmet är medelsvårt för AIK, men statistiken mot de bättre lagen är nästan bättre än mot de sämre. AIK måste få grundspelet att sitta nu i slutet av säsongen och modellen har varit att blåsa på med mycket fart. Rikard Norling har inte fått den vidareutveckling han vill på laget, derbystatistiken är halvdan men möjligheten att rädda säsongen finns fortfarande. 
Förutsättningarna är nästan på topp för AIK. Obasi har inte kunnat delta i de senaste matcherna - trots att han varit med i truppen. Han förblir ett frågetecken fram till comebacken. I övrigt är det endast Stefan Ishizaki som är avstängd. Simon Thern lär bli ersättaren. 

Elfsborg går mot en extremt dyster säsong. Det blir inte bara ett mellanår, utan ett praktfiasko. Endast en vinst är inspelad sedan mitten av juli, och den senaste prestationen mot Malmö var bedrövlig på alla sätt. Malmö vann med hela 6-0 och samtliga insatser var underkända. 

Magnus Haglund sparkades tidigare i veckan. Styrelsen har haft ett stort förtroende för honom innan, men resultaten räckte inte. De två assisterande tar över säsongen ut. Nu gäller det att hitta tillbaka till några typer av grunder för att inte sjunka ännu djupare. Truppen underpresterar, men bör vara bättre än undre halvan. 

Självförtroendet och pondusen saknas. Elfsborg lär inte behärska att föra spelet. Haglund försökte med ett 5-3-2 mot Malmö, men det blev plattfall. Elfsborg måste hitta en lagom balans. De får inte blotta sig för mycket, samtidigt som AIK vinner på individuell skicklighet och fysik om de faller för lågt. 

Elfsborg får luta sig mot snabba omställningar. Jebali och Lundevall måste axla ett större ansvar. AIK:s treback måste få arbeta både i djupled och dras isär. Lindkvist på vänsterwingern är extremt stark offensiv, men går att såra bakåt. Det - tillsammans med AIK relativt svaga hemmafacit - får bli Elfsborgs hopp.

Elvan blir dock svårkomponerad för Elfsborg. Båda mittbackarna, Horn och Nilsson, är avstängda. De stod för svaga insatser mot Malmö med varsitt självmål, men hade behövts i denna typ av match. I övrigt finns Rasmus Rosenqvist på skadelistan. Lasse Nilssons status är högst oklar. 

AIK:s fem senaste matcher: 
AIK - Djurgården 1-1
Hammarby - AIK 1-1
AIK - Halmstad 4-1
GIF Sundsvall - AIK 0-0
Häcken - AIK 1-6

Preliminär startelva: Linnér - Nyholm, Karlsson, Johansson - Sundgren, Olsson, Thern, Blomberg - Goitom, Stefanelli.

Elfsborgs fem senaste matcher:
Elfsborg - Halmstad 1-0
Elfsborg - Kalmar 2-2
Häcken - Elfsborg 3-0
Elfsborg - Djurgården 2-2
Malmö - Elfsborg 6-0

Preliminär startelva: Stuhr Ellegård - Randrup, Jönsson, Dresevic, Lundqvist - Gustavsson, Olsson, Dyer, Lundevall - Jebali, Frick.
 

Publicerad: 2017-09-30 15:00

Vilken är egentligen den bästa idrotts-relaterade intervjun som någonsin gjorts? Adam & Erik listar sina personliga favoriter. Erik har en kärlek för folk som hamnar i fel miljö, medan Adam mer tycks gilla när personer tappar all fattning och talar från hjärtat, utan några filter.

Lyssna på avsnittet och kika in historiens bästa idrotts-intervjuer! 

Vill man lyssna på fler podcasts, så finner man dessa här: https://1x2.se/podcasts
 

Publicerad: 2017-09-24 03:02

Årets sjätte och sista Stockholmsderby går av stapeln på Tele2 Arena under söndagen. Tabelltvåan Djurgården mot sjuan Hammarby i ett möte som är viktigt för dem båda. Elva poäng skiljer lagen åt på förhand.

Djurgårdens dagar sedan den senaste derbyvinsten tickar vidare. 12 matcher har gått sedan de slog AIK. I fallet mot Hammarby får vi backa bandet till 2007. Det är sanslösa siffror. Vårderbyt slutade 3-1 efter en rejäl vändning från Hammarbys sida med Romulo i huvudrollen.

Djurgårdens form är dock fortsatt god. Sett till matchbilden var den delade poängen mot Elfsborg en missräkning, men laget är obesegrade i sex raka matcher. Fyra av dessa sex är vinster. Djurgårdens 45 gjorda mål är bara två sämre än Malmös 47 gjorda.

Det kollektiva anfallsspelet är extremt bra i Djurgården. Gustav Engvall har varit given när han varit tillgänglig, men endast ett mål är gjort sedan han återvände från Bristol City. Ändå öser laget in mål, vilket tyder på flera bra anfallsmönster. Djurgården får dock klara sig utan Kerim Mrabti resten av säsongen. Ett stort tapp.

Mycket tyder på att Djurgården i Kerim Mrabtis frånvaro kommer agera med två anfallare resterande matcher. Säkerligen mot Hammarby. Skickligheten på mittfältet finns för att spela bort Hammarby även om det bara är fyra spelare, och sätta press på Hammarbys försvar med två anfallare istället för en. Badji och Kadewere är olika spelartyper som gör upp om platsen bredvid Engvall.

Djurgården och Özcan Melkemichel är väldigt tydliga i sin spelidé. Trots att de hittills inte jagat iväg derbyspökena, bör hans spel passa ett derby. Djurgården vinner på skicklighet mot Hammarby. De har också kommit längre i sin spelidé. Nyttjar de sina offensiva spelare väl och slipper en svängig matchbild så bör de vinna. Men de har misslyckats förr.

Avbräcken är inte många men de finns. Andreas Isaksson riskerar att missa matchen efter ryggproblem. Flera spelare hade dock avstängningshot över sig inför Elfsborgsmatchen, men alla undvek en varning. Det blir intressant om Özcan kan hålla Walker utanför laget även denna gång för Jesper Karlström.

Hammarby bröt sin negativa trend mot Göteborg. Det var väldigt viktigt inför detta derby och höstsäsongen. Vändningen skedde efter två fina mål och laget visade god moral. Det var lagets andra seger på de senaste åtta matcherna. Hammarby lär fortsätta ligga mellan placering sju till elva.

Anfallsspelet bättrades under matchens gång och Hammarbys offensiva elva fick utdelning. Junior är fortfarande skadad, vilket gör att en tydlig bollvinnare saknas. Det ställer högre krav på spelet med boll, men Hammarby har ett bra material på mittfältet.

Hammarby lär definitivt minnas hur de har vunnit mot Djurgården förut. Det har varit genom ett inkluderat mittfält, men att också spela rakt. Sätta mycket press mot Djurgårdens backlinje. Pa Dibba har bra statistik i derbymatcher och det passar honom.

Kraven har höjts på Hammarby sedan i somras. Trots att klubben ska slåss om de fina placeringarna först nästa år, bör spelet se bättre ut än i några matcher de senaste veckorna. Processen måste gå framåt. Derbyvinster köper mycket tid och Michelsen har nu läge att gå obesegrad från samtliga derbyn denna säsong.

Fenger lämnade planen skadad senast. Han ser ut att bli borta en längre tid. Junior är inte tillgänglig till denna match heller, men det finns inga nya avstängningar. Lagens avbräck jämnar ut sig.

Djurgårdens fem senaste matcher:
Djurgården - Halmstad 2-1
AIK - Djurgården 1-1
IFK Göteborg - Djurgården 1-3
Djurgården - Örebro 4-1
Elfsborg - Djurgården 2-2

Preliminär startelva: Vaiho - Beijmo, Olsson, Une Larsson, Käck - Eriksson, Karlström, Källström, El Kabir - Badji, Engvall.

Hammarbys fem senaste matcher:
Örebro - Hammarby 0-3
AFC Eskilstuna - Hammarby 0-0
Hammarby - AIK 1-1
Malmö - Hammarby 4-0
Hammarby - IFK Göteborg 2-1

Preliminär startelva: Wiland - Saevarsson, Paulsen, Degerlund, Solheim - Hamad, Bakircioglu, Smarason, Tankovic - Dibba, Svendsen.

Publicerad: 2017-09-21 11:52

13 rätt betalade fina 539 000 kronor förra veckan och vi var rätt ute, men fick till slut nöja oss med tio rätt.  En rolig omgång väntar med flera spännande matcher att se fram emot. Ska Manchesterlagen fortsätta vara lika heta eller ska Chelsea knappa in på toppduon? Och vilka ska ta täten i Championship? Vi ha en drös formstarka lag som ska göra upp och en spännande fotbollslördag att se fram emot. Vi inleder omgången med veckans andra möte mellan Leicester och Liverpool.

Leicester – Liverpool
Lagen möttes tidigare i veckan i Cupen och ställde då upp med reservbetonade trupper. Liverpool pressade på ordentligt, framförallt via Coutinho, i första halvlek och hade många lägen att sätta dit en boll.Det var dock 0-0 i halvtid och Coutinho byttes ut, vilket förändrade matchbilden helt. Leicester kom allt mer in i matchen och skule tillslut också få utdelning via Okazaki med 25 minuter kvar att spela. Nu blir det mer ordinarie startelvor för två annars just nu ganska formsvaga lag. Liverpool bör kunna sätta press på Leicester och få med sig minst en poäng här trots skakig form.

Burnley – Huddersfield
Burnley gör det bra just nu och har fin form med sig in till helgens möte med Huddersfield. I ligan har man kryssat mot Tottenham och Liverpool och vunnit med 1-0 hemma mot Palace, men senast blev det sorti ur cupen när Leeds vann på straffar. Burnley var de som förde matchen och borde kunnat komma undan med en seger, men matchen slutade 2-2 och Leeds kunde avancera efter straffar. Huddersfield haräven de gjort det bra efter uppflyttningen och ligger sexa med åtta poäng. Man kryssade hemma i en tuff match mot Leicster senast i ligan, men föll borta mot Palace med 0-1 i cupen. Man hade flertalet chanser att kvittera i den andra halvleken men kunde inte få in bollen. En tuff match där vi lutar något mer åt hemmalaget. Vi sätter 1X på kupongen, men den som har råd kan mycket väl sätta dit även tvåan.

Everton – Bournemouth
Everton har inte alls någon form just nu ich har matchats tufft med matcher mot City, United, Tottenham och Chelsea i ligan tillsammans med kval- och gruppspel i Europa League, vilket har resulterat i två kryss följt utav fyra raka förluster. Senast föll man med 0-4 mot heta United och man hade inget att säga till om i den matchen efter att hemmalaget nätat efter bara fyra minuters spel. Man ligger nu trea nedifrån och har bara jumbon Crystal Palace och helgens motståndare Bournemouth bakom sig. Bournemouth tog sina första poäng i ligan när man vände 0-1 till 2-1 seger mot Brighton senast. Lagen möttes även i cupen i veckan och Bournemouth vann återigen, denna gång med 1-0 på övertid. I båda matcherna var man bollförande och var de som försökte mest, även om man inte kommer till några livfarliga chanser. Everton är det klart bättre laget och nu har man ett perfekt läge att studsa tillbaka. Det här ska man bara vinna framför hemmafansen och vi spikar.

Manchester City – Crystal Palace
Snacka om att City är heta just nu, i ligan och Champions League har man nu tre fyra raka segrar och i de tre senaste matcherna är målskillnaden hela 15-0. Liverpool krosades med hela 5-0, Feynoord blev överkörda med 4-0 på bortaplan och senast besegrade man Watford med 6-0 borta. Cty skapade chans efter chans och såg riktigt heta ut framåt och kontrollerade mittfältet. Nu kommer Crystal Palace på besök och det är ett lag som tagit noll poäng och faktiskt inte ens lyckats göra ett mål efter fem omgångar. Senast lyckades man dock ta sig vidare i cupen efter att ha tagot ledningen med 1-0 hemma mot Huddersfield och sedan lyckats hålla undan, trots press och chanser från bortalaget. Den här matchen blir dock alldeles för tuff och risken är stor att nollan både i poäng- och målprotokollet står sig. Spik.

Southampton – Manchester United
Southampton repade sig efter 0-2 förlusten hemma mot Watford med att ta tre poäng borta mot jumbon Crystal Palace efter ett tidigt mål av Steven Davis som stod sig matchen ut. Man gjorde en bra första halvlek innan man lät Palace leta sig in i matchen i den andra, även om det aldrig blev riktigt farligt. Tuffare blir det nu när serieledarna kommer på besök och de gör så med en 4-0 seger mot Everton i ryggen. United fick Pogba skadad i 3-0 segern mot Basel i Champions League och Fellaini ersatte därför på mittfältet senast. Man visade att man klarar sig bra även med Pogba vid sidlinjen och efter ett klassmål av Valencia i den fjärde minuten så kontrollerade man matchen och slutsiffrorna skrevs alltså till 4-0. Ska vara klara favoriter här och vi slösar inga streck.

Stoke – Chelsea
Stoke såg ut att kanske kunna ha nåt bra på gång när man gjordeen fininsats och kryssade mot United för två omgångar sedan, men det följdes upp med en 1-2 förlust borta mot Newcastle och senast blev man utslagna ur cupen efter 0.2 mot Bristol City. I bägge matcherna bjöd man på för många misstag och man kom inte alls upp i den nivån man har kapacitet till. Chelsea kom in till matchen mot Arsenal senast med fyra raka segrar i ryggen, men Arsenal bjöd på motstånd och var de som skapae de hetaste chansena, man hade bland annat en boll i stolpen. Chelsea fick i slutet av matchen David Luiz utvisad och han kommer att vara borta i tre macher på grund av detta. Chelsea har dock gjorde det bra såhär långt och Stoke verkar inte i balans. Rättvisa favoriter på bortaplan och vi spikar.

Swansea – Watford
Swansea spelade ett diciplinerat försvar i senaste ligamatchen mot Tottenhamoch fick med sig 0-0 på bortaplan som tack. Tottenham dominerade innehavet och chanserna, men Swansea gjorde det man skulle för att stå emot trycket ochhålla tätt. I veckan avancerade man i cupen genom en 2-0 seger borta mot Reading. Man spelade återigen diciplinerat och gjorde en bra andra halvlek där man tog ledningen via Mawson i minut 52 och sedan lite turligt efter en olycklig studs på domaren kunde Ayew sätta slutresultatet i minut 83. Överlag ännu en stabil insats och en värdig seger. Watford åkte på en riktig kängasenast mot City där man på hemmaplan fick se siffrorna sluta hela 0-6. Manchesterlgaet dominerade matchen och Watford hade inget att säga till om där. Innan dess har man dock gjort det bra och det var den första ligaförluster för säsongen. Man kommer bjuda Swansea på ordentligt motstånd och det kännsvidöppet. Liten fördel hemmalaget men alla utfall åker med på kupongen.

Derby – Birmingham
Vi tippade emot Derby förra veckan och mycket riktigt blev det också en förust, 1-4 borta mot Bristol skrevs siffrorna till och rättvist så. Derby tog ledningen på straff i den första halvleken men Bristol var det laget som skapade chanserna och borde gjort ett mål ven i första. I den andra halvleken kom dock utdelningen, fyra gånger om. Derby hade svårt att hänga med i tempot och man hade stora problem i försvaret. Samma visa gällde för Birmingham senast, som även de tappade en ledning. Trots att man var tillbakapressade större delar av matchen gick man in till halvtid med 1-0 och hoppades på att bryta den tunga trenden. Istället skulle Preston göra tre mål på elva minuter och stod för en fin insats i andra halvlek. Sjätte raka förlusten för ett riktigt skakigt Birmingham som inte alls får igång någon offensiv. Derby har bra chans till fullpott och vi spikar.

Fulham – Middlesbrough
Fulham och Middlesbrough möts i en tuff match på Craven Cottage och det är två lag som ska ligga högre i tabellen än vad de gör. Efter ett par fina insatser i rad föll man något oväntat senast med 1-2 borta mot Burton i en match där man dominerade innehavet men inte kunde skapa lika kalara chanser. Middlesbrough har fyra segrar och två oavgjorde de sex senaste matcherna och senast var det Aston Villa som besegrades med 2-0 borta. Man ser ut att vara i fint slag och kommer att fortsätta att klättra i tabellen. Fulham är dock tuffa och kan ställa till med mycket besvär. Svårlöst match där vi lutar åt tvåan men väljer att ta med alla markeringar.

Leeds – Ipswich
Leeds gick obesegrade in till senaste omgången i ligan när Millwall stod för motståndet, men där fick vi se en helt annan typ av match än väntat när hemmalaget totalt dominerade chanserna, medan Leeds inte hade ett skott på mål under hela matchen. Slutresultatet blev 1-0 till Millwall och den första förlusten var ett faktum. Serieledningen är dock fortsatt intakt. Senast spelade man cupmatch mot Burnley och resultatet blev 2-2 i full tid. Leeds var många gånger pressade under matchen men kunde avancera efter vinst på straffar. Ipswich började säsongen på bästa möjliga sätt, men innan förra veckans seger mot Bolton hade man en tung period med tre raka förluster och man ligger just nu femma i tabellen. Nykomlingarna Bolton besegrades med 2-0, men det var lång ifrån en stabil insats där man mycket väl kunde åkt på ett baklängesmål eller två i första halvlek. Man tog sig dock samman och förändrade matchbilden i andra och kunde inkassera tre pinnar. Leeds är vassa och blir svåra att rubba på hemmaplanen. Man blir rättvisa favoriter och vi spikar.

Norwich – Bristol City
Två formstarka lag mäter styrkan när Norwich tar emot Bristol City. Norwich har tre vinster och en oavgjord på de fyra senaste och har hållt nollan i tre av dessa. Man avancerade i cupen senast efter att ha besegrat Brentford med 3-1 på bortaplan och verkar ha kommit igång efter en seg start. Bristol är snäppet hetare med åtta raka matcher utan förlust och man besegrade Derby i senaste ligamatchen med 4-1 hemma. I veckan var det cupspel och återigenhade man hemmaplan när Premier League-laget Stoke kom på besök. Man tog en överraskande 2-0 seger och avancerade till nästa runda och den fina formen håller i sig. Det känns som ett riktigt svårlöst möte och dagsformen kommer att avgöra mycket. Vi helgarderar detta möte då Bristol känns något underskattade.

Preston – Millwall
Preston är i bra slag just nu och har ett par fina insatser i ryggen inför helgens omgång. Tre segrar och två oavgjorda på de fem senaste är resultatraden och man har klättrat upp till en fjärdeplats i tabellen med 15 poäng. Man besegrade topplaget Cardiff med 3-0 hemma näst senast och senast vände man 0-1 till 3-1 efter en väl genomförd match mot jumbon Birmingham. Millwall gjorde en mycket bra insats när man lite oväntat besegrade Leeds med 1-0 i den senaste omgången. Man dominerade chanserna och tillät inte gästerna komma med ett enda skot på mål. Man har visat tendenser till fint spel tidigare under säsongen utan att riktigt kunna hålla det vid liv och blandat med ett par sämre insatser. Preston är i fint slag just nu och Millwall är för skakiga för att lita på. Bra chans för full pott på hemmaplan och vi testar spiken.

Sunderland – Cardiff
Det är inte direkt någon formtopp på Sunderland som kommer in med fyra förluster och en oavgjord på de fem senaste. Laget har bara samlat på sig sex poäng och kommer allt närmare nedflyttningsstrecket, som nu bara är platsen under i tabellen. Efter 1-1 borta mot Hull slogs man i veckan ut urcupen då man hade en tuff bortamatch mot Everton som slutade 0-3. Offensiven klickar inte alls för tillfället och man måste börja få igång nåt nu. Cardiff fick en riktigt bra start på ligan men har svalnat något de senaste omgångarna. Man förlorade en tuff match borta mot Preston med 0-3 näst senaste innan man kryssade hema mot Sheffield W senast efter att ha fått in en kvittering i den 95 minuten. Sheffield var det bättre laget i den första halvleken och Cardiff var nog nöjda med att gå in till halvtid med 0-1. I andra vände man på matchen och började skapa lägen och utdelningen skulle alltså tillslut komma. Carfidd är det bättre laget och bör kunna knipa en trea men vi garderar upp med krysset.

Stryktipset 216 kr
X2

1x

1

1

2

2

1x2

1

1x2

1

1x2

1

X2

Topptipset 54 kr
1x2

1x2

1

1

2

X2

1x2

1

Publicerad: 2017-09-20 16:43

Det är en intensiv allsvensk vecka som vi är mitt inne i. Föregående omgång avslutades i måndags och den nuvarande startade i tisdags. I omgång 24 finner vi ett antal högintressanta matcher. Vi fokuserar på den som spelas i Jämtland mellan vår enda representant i Europa och serieledarna. 

Östersund och Malmö har haft händelserika matcher sedan de förstnämnda debuterade i högsta serien förra året. Malmö vann vårmötet 2016 med komfortabla 4-1, men Östersund tog en ordentlig revansch när de vann med 3-0 under hösten. I våras vann Malmö med 2-1 på stopptid efter att Erdal Rakip avgjort. 

Det är harmoni i Östersund för tillfället. Efter avancemanget i Europa League-kvalet vann laget den första gruppspelsmatchen mot ukrainska Zorya med imponerande 2-0. Dessutom är tre raka segrar inkasserade i Allsvenskan vilket betyder att kampen om topp tre lever. Det är ett bra facit med tanke på att Östersund i andra turneringar spelat åtta matcher fler än övriga lag. Senast besegrades Sirius med hela 5-0.

5-0-vinsten var en fullkomlig överkörning från start till mål. Saman Ghoddos var återigen i centrum, denna gång blev det två mål. I våras spelade han en avgörande roll i cupfinalen. Sedan har det blivit sju allsvenska mål plus fyra fullträffar i Europasammanhang. I övrigt stod Ken Sema och Fouad Bachirou för lysande insatser.

Det är enkelt att lägga det stora fokuset på Ghoddos och Sema, men offensiven är bra på alla håll. Tio mål på de tre senaste matcherna är tydliga siffror. Gero hoppade in och gjorde ett fantastisk mål mot Zorya. Mot Sirius fick Bertilsson chansen från start - och svarade med två mål. Hopcutt och Aiesh håller också god allsvensk nivå. Truppen kommer att behöva roteras hela hösten men Östersund har modellen och bredden för att hantera det. 
Östersund kommer att spela sitt eget spel mot Malmö FF. Det har de gjort förr med blandade resultat. Graham Potter gillar att variera med formationerna, men det har varit tre backar under majoriteterna i höst. Både mot toppmotstånd som nu mot Malmö, men även när låga försvar ska brytas ner. Det är klara förbättringar defensivt sett sedan i våras. Det centrala låset på mittfältet med Bachirou och Nouri roteras ytterst sällan. De har en tuff mittfältskamp framför sig och måste fortsätta inkluderas med mycket boll. 

Nästa Europa League-match är mot Hertha Berlin nästa torsdag. En match ska spelas till helgen också, men allt fokus kommer att ligga på denna match. Östersund har en hel trupp att tillgå - utan avstängningar och skador. Det är knappast en slump. Potter har berömts för sitt sätt att belasta truppen lagom.

Malmö lyckade behålla avståndet till de jagande lagen genom 4-0 mot Hammarby senast. Det var på tiden. Endast en poäng var dessförinnan inspelad på tre matcher. Formen såg nu ut att vara bättre och spelet var väldigt väl genomfört. Det är sju poäng ner till tvåan Djurgården.

Även om det finns en del svåra motståndare kvar, är det ändå hanterbart. Denna match är ett sista ryck. Desto snabbare guldet blir klart desto snabbare kan framtidens spelare spelas in. Det kommer att ske en del förändringar i truppen efter säsongen i och med flera utgående kontrakt. Innocent, Sarfo och Strandberg har matchats in försiktigt sedan de anslöt i somras, men de blir viktiga på sikt. 

Flera stjärnor klev fram mot Hammarby. Anders Christiansen och Oscar Lewicki åt upp motståndarmittfältet fullkomligt. Rakip och Berget fortsätter att avgöra matcher. Den sistnämnde i en ny roll som vänsterwinger. Rasmus Bengtsson var även tillbaka i försvaret och det gav effekt. Pehrsson har fått mycket att fungera i år men fortsätter att testa nya spelmodeller. 

Trots att Malmö allt som oftast strävar efter att vara bollförande, lär de möta Östersund halvhögt. Deras försvar har blivit sårat av dem förut och Östersund är svåra att kliva högt mot. Malmö lär fokusera på kanterna till viss del. Många inspel mot de två anfallarna kommer därifrån och både Tinnerholm och Berget kan slå ut sin spelare. Malmö vill hålla sig varierade. 

Christiansen och Rosenberg är avstängda. Ersättare till dem finns, men de är viktiga i de tuffa matcher med sina ledaregenskaper. Rosenberg var en av de främsta mot Hammarby, även om inga mål gjordes. I övrigt finns endast Eikrem på skadelistan. 

Östersunds fem senaste matcher: 
Östersund - PAOK 2-0
Norrköping - Östersund 0-2
Östersund - AFC Eskilstuna 3-0
Zorya - Östersund 0-2
Sirius - Östersund 0-5

Preliminär startelva:
Keita - Mukiibi, Pettersson, Papagiannopoulos - Widgren, Nouri, Bachirou, Edwards, Sema - Gero, Ghoddos.

Malmös fem senaste matcher:
Malmö - Kalmar 6-0
AFC Eskilstuna - Malmö 3-1
Malmö - IFK Göteborg 2-2
Örebro - Malmö 2-1
Malmö - Hammarby 4-0

Preliminär startelva:
Dahlin - Bengtsson, Nielsen, Safari - Tinnerholm, Lewicki, Sarfo, Rakip, Berget - Strandberg, Rosenberg.

Publicerad: 2017-09-15 15:39

1x2.se har på de knappa två år sajten funnits blivit ett respekterat inslag i bettingsverige, med ett starkt gäng av riktigt initierade experter som delar med sig av dagliga speltips. Vad alla dock kanske inte känner till är att 1x2.se är en medlem i en större familj av sajter, tätt knutna till varandra där vi samarbetar och byter erfarenheter och tankar kring hur vi ska arbeta på bästa sätt. Äldst i vår familj är Poker.se som är Sveriges största sajt när det kommer till information och nyheter om allt som har med poker att göra. Vi skriver dagligen om det svenska spelarkollektivet, både på proffs- och amatörnivå, och är på plats på de stora och relevanta turneringarna för att rapportera direkt från spellokalen, oavsett om det handlar om ett nationellt SM i Stockholm eller poker-VM i Las Vegas. Här hittar du dagliga pokernyheter!

Sedan i somras finns även Trav.se-gänget med oss på redaktionen. Tänk er 1x2.se fast det handlar om travsport för hela slanten! Upplägget är identiskt; varje dag ger vi er med hjälp av några av landets främsta experter i sporten gratis travtips. Vi publicerar både spel på vinnare och placering, liksom picks / poolspel som V75, V64, V86 och så vidare. Titta in på Trav.se och ta del av de senaste tipsen! 

På Trav.se och Poker.se hittar du precis som på 1x2.se podcasts, regelbundna tävlingar och de bästa erbjudandena från våra partners!

Publicerad: 2017-09-15 10:07

Omgång 23 av Allsvenskan inleds för ovanlighetens skull med dubbla matcher redan under fredagen. I kampen om Europaplatserna spelas ett ytterst viktigt möte på västkusten mellan BK Häcken och Elfsborg. Ett lag i medgång och ett lag i motgång.

Elfsborg bröt en trend när de besegrade Häcken med 2-0 i våras. Dessförinnan hade Häcken tre raka segrar mot boråsarna. Det har dock gått i perioder i och med att innan dess var det Elfsborg som hade tre raka. Detta beskriver lagens senaste säsonger ganska bra. Höga toppar och djupa dalar.

Det är dock inget snack om vilka som har bäst form. Senast Häcken förlorade var i början av juli mot Malmö FF. Sedan dess har laget varit obesegrade i åtta raka matcher och fem har slutat med vinst. Målproduktionen har bättrats markant sedan sommaruppehållet och den ramstarka defensiven består. Endast 16 mål är insläppta. Det är bäst tillsammans med AIK.

Senast besegrades Halmstad med komfortabla 3-0. Ahmed Yasin blev under den dagen utsedd till augusti månads bästa spelare, och svarade upp med både mål och assist. Han är i en sanslös form. Tillsammans med Paulinho och Mohammed bildar de en kraftfull anfallstrio som ligger bakom det mesta.

Häcken bemästrar att spela på fler sätt än i våras. När nyckelspelare blev skadade eller var formsvaga så dog mycket av anfallsspelet. Omställningarna gick för långsamt i ett lågt försvar och anfallsspelet låste sig när de skulle föra med högt bolltempo. Balansen och farten är bättre idag - samtidigt som den individuella kvaliteten ökat.

Mikael Stahres taktik bör vara omställningsfotboll här. Elfsborgs backlinje går att såra och Häckens offensiva spelare är extremt skickliga när mycket yta finns. Det centrala mittfältet är väldigt kompakt och ingen av varken Friberg, Abubakari eller Faltsetas lär offras. Trots att Stahre valt bort en renodlad offensiv mittfältare, har anfallsspelet ändå bättrats.

Häcken fick vänja sig tidigt med en ansträngd skadesituation. Sudic, Farnerud och Kamara åkte på skador som håller dem borta säsongen ut. Däremot ser det ljust ut i övrigt. Endast Ojala är osäker kring spel, övriga truppen är skadefria och har undkommit avstängningar. Häckens förutsättningar är bra inför denna match.

Elfsborg har det fortsatt tungt i Allsvenskan. Ordförande Bosse Johansson lämnar klubben efter säsongen och det vägvinnande spelet fortsätter att lysa med sin frånvaro. Elfsborg placerar sig åtta i tabellen med endast en vinst på de senaste sju matcherna. Om det ska finnas någon möjlighet till Europaspel krävs betydligt fler vinster.

Kalmar kvitterade sent, men inte orättvist senast. Elfsborgs skapade en hel del målchanser, men Kalmar förtjänade två mål. 2-2 var logiskt. Då ställde ändå Elfsborg upp med en startelva som var sammansatt för att täppa igen ytor centralt på spelskicklighetens bekostnad. Prestationen och resultaten speglade ändå säsongen.

Även om detta säger något om balansen i laget, så fungerar fortfarande anfallsspelet. Elfsborgs 40 mål är näst bäst i serien. Även om Lundevall är fortsatt den mest lysande stjärnan, så fördelas målen på många olika. Spelarna och formationerna är varierande.

Som sagt, högstanivån är inte problemet. Modellen för Magnus Haglunds lag blir att maximera det man redan är bra på. Utvecklingen av svagheterna har stagnerat och det blir svårt att få tillräcklig ordning på det under resterande matcher. Elfsborg måste blåsa på mot Häcken. Involvera Jebali i det egna spelet och utmana längs kanterna. Häckens försvar måste behöva flytta på sig.

Elfsborgs skadelista är inte optimal. Samuel Holmén är fortsatt tveksam och det är ett väldigt stort tapp. Dessutom är Alex Dyer och Lasse Nilsson också skadade, samt Jon Jönsson avstängd. Elfsborgs bänk har varit ung de senaste matcherna och det kan vara läge att släppa fram ännu fler.

Häckens fem senaste matcher:

Hammarby - Häcken 1-2

Häcken - Sundsvall 2-0

IFK Göteborg - Häcken 1-1

Häcken - Jönköping 3-1

Halmstad - Häcken 0-3

Preliminär startelva:  Abrahamsson - Andersson, Wahlström, Lindgren, Arkivuo - Abubakari, Faltsetas, Friberg - Yasin, Paulinho, Mohammed.


Elfsborgs fem senaste matcher:

Örebro - Elfsborg 2-2

Elfsborg - IFK Göteborg 1-2

Jönköping - Elfsborg 2-2

Elfsborg - Halmstad 1-0

Elfsborg - Kalmar 2-2

Preliminär startelva: Stuhr Ellegård - Randrup, Horn, Nilsson, Lindqvist - Gustavsson, Olsson, Jebali, Lundevall - Prodell, Frick.

 

Bäst odds på matchen finner du här: https://1x2.se/odds/sverige/allsvenskan/10922976/bk-haecken-if-elfsborg

Publicerad: 2017-09-09 17:21 | Uppdaterad: 2017-09-10 02:21

Årets femte Stockholmsderby spelas under söndagen. AIK beger sig söder om stan till Tele2 Arena där ett möte med Hammarby väntar efter landslagsuppehållet som varit. En drabbning som blir mycket viktig för båda lagen och vi kan förvänta oss en slutsåld arena med stark inramning.

Sett till tabellpositionerna har Hammarby en väldigt god statistik mot AIK sedan återkomsten till Allsvenskan. I och med att lagen möttes både 2015 och 2016 i Svenska Cupen - har lagen mötts sju gånger sedan Hammarby kom tillbaka. Hammarby har gått segrande ur fyra av dem (en efter straffar). AIK har vunnit två gånger och vi har ett oavgjort resultat. Vårmötet slutade 2-1 till Hammarby, trots stor dominans från AIK.
Resultaten och prestationerna varierar för Hammarby, men framtidstron är fortsatt stor. Truppen är mer slagkraftig än i våras, och har bättre spets och bredd. Alternativen är bra inför denna match och förutsättningarna är mycket bättre inför detta derby än det var i våras.

Det blev dock bara 0-0 mot AFC sist. Mer förtjänade inte laget heller. Hammarby hade svårt att lirka upp AFC:s låga och kompakta försvar. Bolltempot var för lågt och för få bröt mönstret. På de senaste fem matcherna har Hammarby en vinst - samt två oavgjorda och två förluster. Som sagt, väldigt varierat.

Hammarby har haft en röd tråd i sina vinster mot AIK. Lågt försvarsspel. AIK har haft svårt att skapa farliga målchanser, samtidigt som de varit i en position där vinster är ett krav. Hammarby har därför fått chanser. Michelsen bör inte ändra på det vinnande konceptet. Lagets egen individuella skicklighet går att nyttja vid omställningar och de bör inte bjuda AIK på någonting. Hålla sig kompakta men aggressiva är en nyckel.

Skadeläget är bra men inte optimalt. Junior, som varit viktig för Hammarby, ser ut att missa matchen. Björn Paulsen är flexibel och lär ta den rollen. Junior är en stark bollvinnare, och därför blir Paulsen en lämplig ersättare. Spelet framför backlinjen är viktigt när motståndarna har två anfallare. Paulsen behärskar den typen av spel bra.

Michelsen är inte en låst tränare. När Hammarby framöver tillhör ligans bättre lag kommer spelet fortsätta att vara varierat. Därför förbli spelet lågt i en match av denna dignitet. Flera spelare är fortfarande nya och processen pågår hela hösten för att sedan kunna vara slagkraftiga nästa år.

AIK spelade 1-1 mot Djurgården innan uppehållet. En match som inte sprakade på något sätt. AIK hade en ledning att gå på och såg delvis ut att ha god kontroll. När laget slutade spela åt sig Djurgården in i matchen och slutresultatet var logiskt. AIK skapade ytterst få målchanser. 

AIK har bara en vinst på de fyra senaste matcherna. Derbyt är viktigt, för utan vinst kan derbystatistiken betraktas som svag med endast en vinst av fyra möjliga. Det är en klubb i ständig rörelse och här vill fansen se en vinst. AIK har dock bara förlorat en match på Tele2 Arena sedan den byggdes, så den svaga statistiken mot Hammarby jämnar ut sig. 

Rikard Norling har missat en del i veckan på grund av sjukdom. Frånvarande har också Obasi varit som är osäker på spel. I övrigt är Amin Affane tillbaka från avstängning och Simon Thern är helt återställd från sin skada. Det totala läget är därför positivt. 

AIK arbetar vidare med sin kreativitet. Laget måste skapa fler konkreta målchanser. Kanterna fungerar förhållandevis bra med Sundgren och Lindqvist. De gör vad de kan och kommer få mer ytor om AIK lyckas bryta igenom centralt också. Anfallen startas ofta av en balansspelare och avsaknaden av en sådan gör sig ofta påmind. 

Henok Goitom bör starta denna match. Även om han sällan är fulltränad så behövs han. Det blev skillnad när han kom in mot Djurgården. Han är bra på att lirka upp låsta försvar och gör ofta sin omgivning bättre. I övrigt behövs Kristoffer Olssons djupledsbollar mot kanterna komma oftare. Det är ett starkt anfallsvapen.

Hammarbys fem senaste matcher: 
Jönköping - Hammarby 1-0
Hammarby - Häcken 1-2
Hammarby - Östersund 2-2
Örebro - Hammarby 0-3
AFC Eskilstuna - Hammarby 0-0

Preliminär startelva: 
Wiland - Saevarsson, Degerlund, Fenger, Solheim - Hamad, Paulsen, Andersen, Smarason - Tankovic, Svendsen.

AIK:s fem senaste matcher:
Sirius - AIK 1-4
IFK Göteborg - AIK 2-1
AIK - AFC Eskilstuna 1-1
Östersund - AIK 0-3
AIK - Djurgården 1-1

Preliminär startelva: 
Linnér - Nyholm, Karlsson, Johansson - Sundgren, Olsson, Ishizaki, Blomberg, Lindqvist - Goitom, Stefanelli.